Udziec z indyka w sosie curry
Pomysł na szybki obiad? A proszę bardzo. Szybko i bardzo smacznie, a przy tym lekko orientalnie. Udziec z indyka s słodko pikantnym sosie kokosowo - ananasowym. Do tego ryż i obiad gotowy.Składniki:
- udziec z indyka (u mnie około 1,3 kg)
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka mleka kokosowego
- pół puszki ananasa wraz z sokiem
- pół szklanki przecieru pomidorowego (dałam keczup z cukinii)
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- sól do smaku
- łyżka masła
- ewentualnie łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (nie dałam, jak dla mnie sos był w sam raz)
Sposób przygotowania:
Udziec umyć, osuszyć, wyciąć kość i ściągnąć skórę. Mięso pokroić w mniejszą kostkę.Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Ananasa pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać masło, dodać kardamon i smażyć około minuty. Następnie dodać cebulę, zeszklić i dodać czosnek. Wrzucić pocięte mięso i przesmażyć je krótko, często mieszając. Następnie dodać przecier pomidorowy, mleko kokosowe, ananasa i sok z niego oraz wszystkie pozostałe przyprawy i dusić na małym ogniu przez około 40 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w pół szklanki wody.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz