Kruchy placek kokosowo-jabłkowy
Jabłkowych wariacji ciąg dalszy :) a to wszystko dlatego, że moja jabłonka oszalała. Zawsze obradzała obficie co drugi rok. Niestety oszalała, i owocuje już co roku. Dlatego kiedy przychodzi pora na zbiory jabłek, u mnie w domu i na moim stole często i gęsto królują placki jabłkowe. I choć mam ochotę na zwykłą szarlotkę, której jeszcze w tym roku nie piekłam, to w piekarniku ciągle ląduje inne ciacho:) Tym razem kruchy kakaowy placek przełożony prażonymi jabłkami i masą kokosową. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kokos z jabłkiem naprawdę świetnie się komponuje.Składniki:
ciasto kruche:
- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka śmietany
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 szklanka śmietany 18% gęstej
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki, rzucić do rondla, wlać 3 łyżki wody i prażyć, aż jabłka zmiękną (jabłka nie muszą być całkowicie rozgotowane), co chwilę mieszając, by nam się spaliły.Następnie wsypać cukier, wymieszać i gotować jeszcze chwilkę, by cukier rozpuścił się. Ostudzić.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę pokroić w kostkę, dodać do mąki, dodać również żółtka oraz śmietanę i wyrobić rękoma jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Blaszkę (u mnie 28x40) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć drugą część ciasta.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, aż powstanie lśniąca gładka masa. Następnie wsypać budyń śmietankowy i jeszcze chwilę miksować. Na koniec dodać śmietanę oraz wiórki kokosowe i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Na ciasto w blaszce wyłożyć połowę uprażonych jabłek, na to masę kokosową, a na wierzch delikatnie po łyżeczce drugą część jabłek. Na górę starkować ciasto z zamrażalnika.
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz