środa, 31 maja 2017

Bezowy tort cytrynowo-ananasowy

Bezowy tort cytrynowo-ananasowy

Taki torcik zafundowałam mężowi na kolejne naste urodziny. Proste smaki. Jednak połączone wszystkie w całość stworzyły coś naprawdę niebanalnego. Tym tortem zrobicie naprawdę furorę i uznanie. Polecam.

Składniki:

blaty bezowe:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
krem cytrynowy:
  • 6 żółtek
  • 1 budyń waniliowy + 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 l mleka
  • 150 ml soku z cytryn
  • 300g masła 
  • 50 g spirytusu 
dodatkowo:
  • puszka ananasów 
  • 50g sezamek
  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3/4 tabliczki białej czekolady
  • kilka rurek
Sposób przygotowania: 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier, nie przestając miksować. Gdy piana będzie lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny, beza jest ubita. Na papierze do pieczenia odrysować dwa koła o średnicy 25 cm. Wyłożyć pianę na odrysowane koła, za pomocą szprycy, lub po prostu fantazyjnie łyżką.  Piec w temperaturze 150 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Blaty ostudzić.

0,5 litra mleka zagotować z cukrem.  Budyń, żółtka oraz pół szklanki mleka dokładnie roztrzepać, bądź też zmiksować i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Rondel z budyniem szczelnie przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Masło dokładnie utrzeć. Zimny budyń dodawać partiami do masła, ciągle ucierając. Następnie wlać sok z cytryn oraz spirytus. Dokładnie zmiksować. Odłożyć pół szklanki kremu do dekoracji wierzchu tortu.

Ananasy odsączyć z soku. Pokroić w drobną kostkę. Na pierwszy blat bezowy rozsmarować odrobinę kremu. Następnie wyłożyć ananasy i posmarować znowu warstwą kremu. Położyć drugi blat bezowy. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem cytrynowym.

Sezamki zmielić w malakserze. Obsypać boki sezamkami, Wierzch tortu udekorować wg własnego uznania. Czekolady zetrze c na tarce.  Wierzch posypać czekoladą, pozostałymi sezamkami, i udekorować szprycą pozostałym kremem. Boki można dodatkowo obłożyć połówkami rurek/

Schłodzić.
Smacznego!!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz