środa, 10 maja 2017

Szybki cytrynowo-czekoladowy sernik bez sera

Szybki cytrynowo-czekoladowy sernik bez sera

Sernik bez sera? No cóż w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe. Jedni oszukują, inni szukają alternatyw. Dzisiejszy sernik jest formą i oszustwa i alternatywy. Ser zastąpiłam jogurtem greckim. Jogurt z dodatkiem cytryny, świetnie spełnił rolę białego sera. Masa serowa wyszła bardzo delikatna, puszysta i orzeźwiająca. I świetnie współgrała z czekoladowym, słodkim biszkoptowym spodem. I jeszcze tylko wspomnę, że wykonacie ten placek błyskawicznie. Naprawdę warto. U nas zniknął z blaszki, nim zdążył ostygnąć :)

Składniki:

spód czekoladowy:
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • 125g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  •  5 łyżek wody
masa serowa:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Zaczynamy przygotowania od spodu czekoladowego. Do rondelka włożyć margarynę, pół szklanki cukru, kakao, olej i wodę. Doprowadzić do wrzenia, mieszać, aż wszystko się rozpuści i dokładnie połączy. Zestawić z ognia. Ostudzić. Ja studzę, wkładając rondelek do miski z zimną wodą i co jakiś czas mieszam. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do zimnej masy z kakao dodać 2 żółtka, zmiksować, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować i na koniec dodać sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać. 
Blaszkę 20x20 wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciemną masę.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać jogurt, budyń i sok z cytryny i dokładnie ale krótko zmiksować.
Ubić pozostałe 2 białka, dodać do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na masę czekoladową.

Piec około 50-55 minut w 175 stopniach.

Smacznego!!! 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz