sobota, 6 maja 2017

Kleftiko z indyka i ziemniaków

Kleftiko z indyka i ziemniaków

Nazwa kleftiko, może sugerować coś bardzo oryginalnego i nadzwyczajnego. Nic bardziej mylnego. Choć sama historia powstania tej typowej greckiej potrawy jest naprawdę ciekawa. 
Kleftiko, czyli z greckiego "kradzione", bo potrawa ta pochodzi z czasów, gdy po greckich górach grasowali zbójnicy, którzy żywili się mięsem wykradanej pasterzom trzody. Przywłaszczoną jagnięcinę przygotowywali w wykopanych w ziemi dołach z żarem, tak aby rozchodzące się zapachy nie zdradziły ich kryjówki. Dzisiaj kleftiko przygotowuje się w piekarniku, szczelnie owinięte w papier do pieczenia bądź też folię. A ja przyrządziłam kleftiko z indyka. Owiec nigdzie nie widziałam na łące by ukraść :) więc po prostu kupiłam kawałek udźca z indyka, obrałam kilka ziemniaków, trochę przypraw i pyszny jednogarnkowy obiad gotowy. Prosty i pyszny. Jak zwykle. :)



Składniki:

  • 1,3-1,5 kg udźca z indyka (z kością)
  • 1 kg ziemniaków
  •  6 ząbków czosnku
  • łyżeczka majeranku
  •  łyżka oregano
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • wegeta
  • sól
  •  3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 łyżki oliwy

 Sposób przygotowania:

Z indyka ściągnąć skórę, wyciąć kość. Mięso podzielić na kilka części. Posypać solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić w większe cząstki i obsypać delikatnie wegetą. Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej z pokrywą. Na dno naczynia położyć mięso. Mięso obłożyć ziemniakami. W środek powciskać obrany czosnek (przekrojony na 4 części), ziele angielskie, liście laurowe, wszystko skropić oliwą, sokiem z cytryny, obsypać majerankiem, oregano i pieprzem. Przykryć wszystko szczelnie folią aluminiową, ja do dodatkowo przykryłam naczynie pokrywą. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Naczynie wstawić do piekarnika i piec przez 2 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywę, folię i zapiekać jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz