Kokosowe roladki waflowe z oczkiem
Amatorów wafli w moim domu nie brakuje. Najlepsze są te zwykłe, przekładane masą. Ale by nie było nudno, szukam ciągle czegoś nowego. Te dzisiejsze wafle w postaci roladek, zostały nadziane masą herbatnikową i kokosową, a środek zdobi galaretka wiśniowa. Kokosowy smak przełamany owocową galaretką idealnie wpasuje się w popołudniową kawę. Szybko, sprawie, bez pieczenia, a co najważniejsze, z podanych składników wyjdą 4 spore roladki, więc zaspokoicie wszystkich domowników i niemałą grupę gości.Polecam serdecznie.
Składniki:
- 4 kwadratowe wafle
- 1 kolorowa galaretka (u mnie wiśniowa)
- 200-250 g herbatników typu petit
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100g wiórek kokosowych
- 10 łyżek mleka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 250g masła
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać, przelać do głębokiego talerza. Odstawić do stężenia.Wiórki kokosowe zalać 10 łyżkami gorącego mleka. Ostudzić.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Herbatniki pokruszyć i dodać do gotującego się mleka. Zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać. Rozłożyć 4 wafle. Każdy wafel posmarować gorącą warstwą masy herbatnikowej. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo, po łyżce dodawać wiórki kokosowe.Dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Następnie każdy wafel posmarować warstwą kokosową.
Galaretkę wyjąć z talerza, pokroić w grubsze paski. Na brzegu każdego wafla położyć pasek galaretki, po czym zwijać wafle w roladki.
Wstawić roladki do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kroić w plastry.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz