Sałatka z kolorowej fasolki z pomidorami
W takie upały nie chce się jeść...ale jeść przecież trzeba :) Poszłam więc z rana do ogródka, narwałam ogórków, fasolki troszkę zieleniny i zanim weszłam do domu pot ściekał mi, nie powiem gdzie...uff jak gorąco!!! Ogórki szybko trafiły do słoików, a fasolka do garnka. Z fasolki powstała bardzo szybka, idealna na upały sałatka z dodatkiem pomidorów, koperku i bazylii w lekkim sosie na bazie octu winnego. Polecam!!!Składniki:
- ok. 500g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
- 3 pomidory
- 1 cebula czerwona
- mały pęczek koperku
- kilka listków świeżej bazylii
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka cukru
- solidna szczypta soli
- pieprz
Sposób przygotowania:
Poodcinać końcówki fasoli, umyć, przełożyć fasolę do garnka , zalać wodą, posolić i gotować około 6-8 minut od zawrzenia wody. Fasolka powinna być chrupiąca, a nie rozgotowana.Fasolkę odcedzić i jeszcze ciepłą pokroić na mniejsze kawałki. Składniki na sos umieścić w małym słoiczku, słoik zakręcić i energicznie wymieszać zawartość. Gotowym sosem zalać ciepłą fasolkę i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut by przeszła aromatem sosu.
Pomidory pokroić w kostkę, bazylię i koperek posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojone warzywa do zamarynowanej fasolki , wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki by schłodziła się.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz