sobota, 12 sierpnia 2017

Porzeczkowy łaciaty sernik

Porzeczkowy łaciaty sernik

Łatwiej i szybciej już chyba nie można...To propozycja dla leniwców i łakomczuchów. Świetny sernik na zimno z 4 składników: galaretki z czarnej porzeczki, serka homogenizowanego, żelatyny i biszkoptów. Bez pieczenia, bez miksowania, wystarczy wymieszać i wstawić do lodówki. I możemy się cieszyć super deserem w upalne popołudnie. Lekko kwaśnym z fantazyjnymi esami floresami. Gwarantuje, że każdy sernik wyjdzie inny - w cudowne porzeczkowe łatki, paćki i inne zwariowane kleksy.


Składniki:

  • biszkopty (w zależności od użytej blaszki 100-200g)
  • 1kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny
  • około 1,5 szklanki galaretki z czarnej porzeczki (można też użyć dżemu porzeczkowego) 
  • ewentualnie galaretka o dowolnym smaku (u mnie ametystowa)

Sposób przygotowania:

Przygotować 2 szklanki. Do każdej szklanki wsypać po 3 czubate łyżeczki żelatyny. Wlać odrobinę zimnej wody i poczekać chwilę, aż żelatyna namoknie.
Przygotować 2 miski. Do jednej przełożyć serek, do drugiej galaretkę porzeczkową. Do galaretki przełożyć około 6 łyżek serka i dokładnie wymieszać łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Do namoczonej  żelatyny (w obu szklankach) wlać około 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Zawartość jednej szklanki wlać do serka, a drugiej szklanki do galaretki. Dokładnie wymieszać masy w obu miskach. 
Masy wylewać fantazyjnie na biszkopty, na przemian raz jedną raz drugą, lub jak to woli najpierw jedną, a potem drugą.
Wstawić do lodówki. 
Na wierzch można wylać dowolną galaretkę, rozpuszczoną w szklance gorącej wody.
Smacznego!!!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz