sobota, 17 marca 2018

Sernik Zebra

Sernik Zebra

Ser na ten sernik czekał w lodówce 2 tygodnie. Nie mogłam się zebrać. Za to sernik zjedliśmy przy pierwszym posiedzeniu :) Oprócz malutkiego kawałeczka, którego odkroiłam tuż po wyjęciu z piekarnika i zjadłam jeszcze parującego:) Prosty wypiek, wyglądem przypominający babkę zebra. Jest to jednak prawdziwy sernik, pieczony w kąpieli wodnej w piekarniku, dlatego mamy pewność, że będzie równy i płaski. Bardzo serowy, wilgotny, puszysty, na spodzie z herbatników. Szybko go wykonacie i zachwycicie najbliższych smakiem i wyglądem. Smacznego!!!

Składniki:

na tortownicę o średnicy 26cm:
  • 1,5 kg białego sera (zmielonego z wiaderka)
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 8 jaj
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
na spód:
  • 200g herbatników (u mnie czekoladowe)
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Herbatniki zblendować na piasek. Masło roztopić i dodać do herbatników, dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę wysmarować masłem. 

Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, dlatego należy odpowiednio zabezpieczyć blaszkę. W tym celu należy kilkakrotnie owinąć tortownicę z wierzchu (spód i boki) folią spożywczą (bardzo ściśle).

Masę herbatnikową wykładamy na spód tortownicy i dokładnie dociskamy łyżką lub palcami. 

Ser miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Masę twarogową dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na spód herbatnikowy na przemian - 2 łyżki ciasta jasnego, 2 łyżki ciasta ciemnego, zawsze wylewając na środku tortownicy, aż do wyczerpania mas. 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Tortownicę ustawiamy na dużej, głębokiej blaszce. Wlewamy do niej wrzącą wodę, do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Kontrolujmy ilość wody w blaszce, może się zdarzyć, że trzeba będzie dolać. Studzić sernik w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach.

Smacznego!!!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz