sobota, 13 października 2018

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe, to musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Zwykłe schaboszczaki, ale potraktowane troszkę inaczej. Pierwszy etap polega na wytłuczeniu, opanierowaniu i usmażeniu kotletów - to zna każdy. Drugi etap, to zapieczenie tych kotletów z papryką, pieczarkami, cebulą i sosem. Mięso po takiej obróbce jest niezwykle miękkie, kruche i bardzo aromatyczne. Taki obiad świetnie będzie się prezentował na odświętnym stole. Do tego obowiązkowo gotowane ziemniaczki i surówka.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 3 czerwone papryki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 500 ml bulionu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 jajka do panierki
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

 Sposób przygotowania:

Schab pokroić na grubsze plastry, rozbić z każdej strony tłuczkiem (jak do zwykłych kotletów schabowych), posolić popieprzyć. Do jednej miseczki wsypać bułkę tartą, do drugiej miseczki wbić jajka, rozbełtać. Kotlety maczać w jajku, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Pieczarki obrać, pokroić w większe cząstki, paprykę wydrążyć z nasion, pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka.
Pieczarki i paprykę lekko podsmażyć.

Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, cukrem, octem winnym, doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną oraz czosnkiem.

Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układać na przemian: pieczarki, paprykę, surową cebulę i usmażone kotlety. 

Wszystko zalać sosem.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 minut.

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz