piątek, 5 października 2018

Sok z aronii z cytryną na zimę

Sok z aronii z cytryną na zimę

O zaletach aronii można by napisać książkę. Streszczę się jednak do minimum. Aronia to nic innego jak antidotum na powszechne choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i choroby oczu. Zawiera witaminę C, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy) oraz witaminę E. W aronii są również cenne mikro i makroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod i bor, które odpowiadają za wiele ważnych procesów w naszym organizmie. Posiadają także bioflawonoidy, które poprawiają wchłanianie i działanie witaminy C. Pijmy zatem sok z aronii!!!

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 500 g cukru
  • 1 duża cytryna
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Aronię najlepiej przemrozić przez kilka dni w zamrażarce, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.

Rozmrożoną aronię umieścić w garnku. Za pomocą tłuczka do ziemniaków, lub blendera rozgnieść dokładnie owoce, by powstała pulpa. Wlać 25 ml zimnej wody, wsypać cukier oraz dodać sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 30 minut. 

Pulpę przestudzić i za pomocą gazy bądź tetry przecisnąć ją przez sito. Oddzielony sok wlać do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować około 20 minut. 

Pozostałą pulpę można wykorzystać do zrobienia dżemu. Należy dodać tylko jabłka, albo gruszki i gotować jak zwykły dżem.


Smacznego!!!





 

2 komentarze:

  1. Polecam dodać do pulpy na kilka godzin liście z wiśni - wtedy sok z aronii nabierze dodatkowego posmaku i będzie miał mniejszą goryczkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do aronii przemrożonej nie dodaje liści wiśni. Też będę robić sok

      Usuń