Expresowy murzynek
Gwarantuje, że przy tym wypieku, nie napracujecie się, pobrudzicie jedną miskę, jedną łyżkę, nie użyjecie miksera, a samo przygotowanie zajmie Wam jakieś 5 min :) Brzmi obiecująco? A jeszcze dodam, że nie użyjecie jajek, a smak jest wprost wyśmienity? Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne, czekoladowe, przełamane kwaskowymi owocami z dżemu z czarnej porzeczki. A jeśli ktoś nie lubi smutnego placka posypanego cukrem pudrem, przygotowanie mini torciku, zajmie Wam kolejne, hmm...powiedzmy 10 min.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki maślanki
- pół szklanki oliwy
- szklanka cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 czubate łyżeczki dżemu (u mnie z czarnej porzeczki)
dodatkowo jeśli chcecie urozmaicić placka:
- słoiczek dżemu (u mnie z czarnej porzeczki)
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie śmietanfix
a na polewę:
- 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła lub margaryny
a na wierzch:
- dowolnie: płatki migdałów, wiórki kokosowe, kolorowa posypka, co tam macie pod ręką :)
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać dokładnie łyżką, dodać maślankę, oliwę i dżem, ponownie wymieszać łyżką. Tortownicę (u mnie śr. 26cm) wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, przelać ciasto do tortownicy, piec około 40-50 min w 170-180 stopniach do suchego patyczka.
Murzynek gotowy. Chcąc go troszkę urozmaicić, kroimy go na 3 placki, pierwszy placek smarujemy dżemem, drugi placek smarujemy ubitą na sztywno śmietaną z cukrem i śmietanfixem, trzeci placek polewamy polewą.
Polewa czekoladowa
Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao, energicznie mieszamy aby powstała gładka lśniąca masa. Lekko studzimy i polewamy nią ciasto.
Obsypujemy murzynka płatkami migdałowymi i gotowe.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz