Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem
Dziś na obiad proponuje pieczoną szynkę w imbirowo-paprykowej marynacie, podana z gotowanym pęczakiem z warzywami, chrupiącymi orzechami i żurawiną. Proste danie, ale bardzo smaczne. Osobiście mogłabym się najeść samym pęczakiem. Wychodzi tak pyszny, że na pewno się nie oprzecie. Lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota.
Składniki:
pieczona szynka:
- około 1 kg ładnej szynki
- 3-4 ząbki czosnku
- opakowanie papryki słodkiej (ok. 20 g )
- opakowanie startego imbiru
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- sól
- olej do polania mięsa
pęczak:
- 1 szklanka pęczaku
- 1 duża marchewka
- kawałek selera
- garść suszonej żurawiny
- 80 g orzechów włoskich
- 50 g masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Szynkę myjemy. Wkładamy do gotującego się wrzątku na 3-5 min. Wykładamy szynkę, osuszamy. Wody po gotującej się szynce nie wylewamy, przyda nam się do podlewania pęczaku. Czosnek siekamy, rozgniatamy go z solą i imbirem w miseczce. W drugiej miseczce mieszamy paprykę i pieprz. Mięso najpierw dokładnie nacieramy czosnkiem z imbirem, a następnie mieszanką ziół. Skrapiamy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po czym przykrywamy naczynie folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 2 godziny.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy zeszklą się, wsypujemy pęczaki chwilę smażymy, po czym dolewamy wodę po szynce w ilości 2:1. Cały czas mieszamy. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem masła , soli i pieprzu cytrynowego. Jeśli potrzeba to podlewamy pęczak wodą. Pod koniec gotowania, dodajemy ugotowane warzywa, żurawinę i lekko posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dokładamy miód i sok z cytryny.
Szynkę kroimy w plastry i podajemy z pęczakiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz