Torcik cappuccino
Przepis ten długo zalegał wśród moich zapisków, jakoś nie przemawiał do mnie "zrób mnie zrób". Teraz tego ogromnie żałuje. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, jako pierwszy znikł ze stołu, ze słowami...ależ to pyszne... :) Lekko kawowy, czekoladowy, sernikowy torcik, super prosty w wykonaniu na każdą imprezę.
Składniki:
- 800 g serka homogenizowanego
- 2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku
- 5 żółtek
- 1 całe jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- około 300 g okrągłych biszkoptów
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 masło
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Na parze ubić mikserem żółtka, całe jajko i cukier na puszystą masę. Dodać miękkie masło i dalej ubijać, aż masło połączy się z masą jajeczną. Naczynie zestawić z ognia. Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane.
Całość ubijać na najwolniejszych obrotach. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Zagotować 1,5 szklanki wody i zaparzyć w niej kawę. W przestudzonej kawie moczyć biszkopty i układać je w tortownicy. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy. Wstawić do lodówki na około godzinę. Czekoladę rozpuścić dodając 3 łyżki mleka i polać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na godzinę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz