Schab a'la łososiowy
Na moim stole, coraz częściej gości dojrzewająca polędwica. co niektórzy w moim domu nazywają ją żywą polędwicą. Jeśli ktoś jest amatorem szynki szwarcwaldzkiej to wie o czym piszę:) Prosty sposób, na przygotowanie smacznej, nietypowej, domowej wędliny. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- około 1.5 kg schabu wieprzowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli
- 1 główka czosnku lub opcjonalnie czosnek granulowany
- ulubione przyprawy: w moim przypadku słodka papryka, majeranek, pieprz, odrobina ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Schab umyć, osuszyć, usunąć błony. Umieścić w naczyniu (u mnie wąska keksówka) i obsypać dokładnie cukrem, wstawić do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wylać powstały sok, mięso umyć, osuszyć i obsypać dokładnie solą. Wstawić ponownie do lodówki na na 24 godziny. Mięso ponownie umyć z soli, osuszyć i natrzeć dokładnie naszymi ulubionymi ziołami oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawić do lodówki na około 48 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki, umieścić w pończoszanej podkolanówce. Powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu na 4 dni. I gotowe :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz