Spaghetti bolognese a'la elwirski
Ulubione danie mojej 5-letniej córki. I nie tylko jej :) Wszyscy uwielbiamy wciągać makarony:) Szybkie danie, bardzo sycące. Robię zawsze z podwójnej porcji i mam obiad na 2 dni. Pierwszego dnia makaron polewam sosem, a drugiego makaron mieszam bezpośrednio w rondlu z sosem:)
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 250 g pieczarek
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- sól
- pieprz
- oregano, bazylia
- oliwa do smażenia
- opakowanie makaronu typu spaghetti
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, przesmażyć, wyłożyć do rondla.
Pieczarki obrać, drobno pokroić, przesmażyć na oleju, wrzucić do rondla. To samo zrobić z papryką. Do rondla wlać zawartość pomidorów, ketchup, przecier, doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na małym ogniu, przez około 20 min.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem z mięsem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz