Domowy baileys
Coś dla smakoszy kobiecych trunków. Bardzo słodka, krówkowa, zniewalająca nalewka. Ci, którzy znają smak oryginalnego Baileys'a, wiedzą o czym piszę.
Składniki:
- 1/2 l wódki
- puszka masy krówkowej (bądź jeśli ktoś lubi się bawić, puszka mleka słodzonego skondensowanego
- 1/2 szklanki mleka niesłodzonego skondensowanego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania
Jeśli macie mleko słodzone skondensowane, należy je gotować przez około 3 godziny, na małym ogniu, tak aby puszka była ciągle przykryta wodą, następnie zostawić puszkę w tej wodzie do całkowitego wystygnięcia- a najlepiej na noc. Ja idę na skróty, kupuję dobrą masę krówkową- zaznaczam dobrą! Masę krówkową mieszam z kawą rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy alkohol, mleko niesłodkie i dokładnie mieszamy. Mieszać najlepiej łyżką.
Rozlać do butelek i zostawić na 2-3 dni do przegryzienia się składników.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz