poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Boczek duszony w brzoskwiniach

Boczek duszony w brzoskwiniach

Boczek jemy zazwyczaj na kanapce - upieczony w kawałku, bądź grillowany. A to danie wyszło bardzo spontanicznie, a właściwie z braku innego mięsa w lodówce, a obiad przecież trzeba zrobić...Wyszło tak, że na pewno powrócę do tego przepisu, jest prosty i smaczny. Ale na pewno nie banalny. Boczek wyszedł bardzo miękki, rozpadający się w ustach, a sos słodko - pikantny. Do tego koniecznie ugotowane ziemniaki i obiad gotowy.




Składniki:

  • 1-1,5 kg świeżego boczku, niezbyt tłustego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka brzoskwini
  • pół szklanki pikantnego keczupu
  • sól, pieprz
  • szczypta (lub więcej jeśli lubicie pikantność) pieprzu cayenne
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka oleju
  • łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie

Sposób przygotowania:

Boczek umyć osuszyć, jeśli ma skórę, ściągnąć ją. Pokroić mięso na paski o grubości mniej więcej 2cm. Posolić, popieprzyć natrzeć keczupem i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Oliwę rozgrzać na patelni i krótko podsmażyć paski boczku z obu stron. Podsmażone mięso przełożyć do rondla. Odrobinę soku z puszki wlać na patelnie i dokładnie wypłukać całą zawartość patelni i przelać do rondla z mięsem. Pozostałą część soku z puszki przelać również do rondla. Brzoskwinie pokroić w kostkę i przełożyć do mięsa. Do rondla wrzucić ziele, listki, pieprz cayenne oraz posiekany drobno czosnek i wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości boczku. Jeśli potrzeba dolać odrobinę wody. Pod koniec duszenia wlać śmietanę, łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w 1/3 szklanki wody, wlać do mięsa i zagotować. Brzoskwinie podczas gotowania rozpadną się, pięknie zagęszczając sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz