Smażona cukinia z czosnkiem i serem
Cukinia i patisony obrodziły w moim ogrodzie jak nigdy dotąd. Już nie mam pomysłów co z nimi robić. Rodzina, też już niechętnym okiem patrzy, gdy na stole pojawia się świeżo zerwana cukinia :) Ale i tym razem udało mi się zaskoczyć smakiem najbliższych. Siebie zresztą też :)Wyszło fajnie szybko, a przede wszystkim tanio. I zupełnie inaczej niż zwykle. U mnie cukinia podana została na piątkowy, bezmięsny obiad, ale wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i będzie również pysznie.Składniki:
- 2 średnie cukinie (może też być 1 duża, ale pod warunkiem, że jest młoda i ma miękką skórkę)
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 g mozzarelli
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju
- około szklanki małych pomidorków ( albo 2-3 duże pomidory pocięte w kostkę)
- garść podprażonych ziaren słonecznika
- pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć. Nie obierać. Pokroić ją w podłużne plasterki za pomocą obieraczki do warzyw, a najlepiej nożem do krojenia żółtego sera. Środek z gniazdem nasiennym zostawić. Czosnek obrać, drobno posiekać. Olej z masłem rozgrzać na patelni. Wrzucić posiekany czosnek i chwilkę podsmażyć. Pomidorki umyć. Do podsmażonego czosnku dodać cukinię, pomidorki i sól. Usmażyć. Pod koniec, gdy cukinia zmięknie dodać pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, wymieszać, nakryć na chwilę patelnię pokrywką, by mozzarella zmiękła.Cukinię nakładać na talerze, posypać startym żółtym serem na najmniejszych oczkach, posypać podprażonym słonecznikiem i posiekaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz