Zupa Krem z Patisonów i Pomidorów
Patisony obrodziły mi w tym roku na potęgę. Nie nadążam ich przerabiać. Patisony smażone, pieczone, marynowane, aż nareszcie wylądowały w zupie. Choć pierwotne przeznaczenie miało być zupełnie inne. Miały być patisony duszone. Nic straconego. Na krzakach została ich może tona :) Dzisiejszą zupę podałam ze smażonymi plackami ziemniaczanymi, oj było pysznie. Zupa wyszła bardzo aromatyczna, letnia i pachnąca słońcem.Składniki:
- 5 średnich patisonów
- 5 pomidorów lub puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 200 ml śmietany 30%
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią lub 3-5 pokrojonych suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- pół łyżeczki kurkumy
- ćwierć łyżeczki imbiru
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Patisony umyć. Przekroić na pół i wydrążyć łyżką gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło. Wrzucić patisony i smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając.Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę, pokroić w kosteczkę i dodać do smażonych patisonów. Czosnek drobno posiekać, dodać do garnka. Dodać suszone pomidory, doprawić solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Dusić wszystko pod przykryciem około 10 minut. Na koni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz