Chrupiący pieczony kurczak w całości
Dziecinnie prosty w wykonaniu kurczak, pieczony w całości, chrupiący, ze złocistą skórką, soczysty w środku, nafaszerowany cebulą i zieloną natką pietruszki. Pięknie smakuje i wygląda.Składniki:
- cały kurczak (najlepsze są o wadze około 1,5kg)
- 2 cebule
- 5 czosnków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 100ml oleju rzepakowego
- gotowa przyprawa do kurczaka
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, osuszyć.Cebule obrać, pokroić w ćwiartki (bądź w ósemki). Natkę posiekać. Czosnek obrać. Warzywa wymieszać i wypchać nimi wnętrze kurczaka.
Przyprawę do kurczaka wymieszać z olejem. Natrzeć nią wierzch kurczaka. Podważyć delikatnie skórę na piersi kurczaka i posmarować mięso przyprawą również pod skórą. Kurczaka owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie odwinąć kurczaka z folii, umieścić w brytfance lub blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, podlać mięso szklanką wody i piec jeszcze przez 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem z brytfanki. Upieczonego kurczaka wystawić z piekarnika na 10-15minut, by mięso odpoczęło i kroić na porcje.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz