wtorek, 6 czerwca 2017

Zupa krem szpinakowa

Zupa krem szpinakowa

W końcu doczekałam się świeżego szpinaku. We własnym ogródku rzecz jasna. Szaleństwa szpinakowe będą trwały jednak bardzo krótko. Szpinaku posiałam sporo, ale jest susza i urodzaj dość marny. A w dodatku dopiero co pojawił się na grządce, a już kwitnie...
Tak więc zapowiada się u mnie tydzień szpinakowy. Mąż nie będzie z tego powodu zachwycony. Ale dzisiejsza zupa krem, powinna mu smakować. Delikatna, kremowa, bardzo subtelna. A ten zielony kolor? Cudo. Obowiązkowo do zupy jajko ugotowane na twardo i wszystko obsypane szczypiorkiem. Jeśli nie lubicie jajka, można podać z drobnymi grzankami. Też będzie pysznie. U mnie krem na bulionie z kurczaka - wszyscy są mięsożercami. Ale mięso z powodzeniem też można pominąć.


Składniki:

porcja na duży garnek (czyli obiad mam z głowy na jutro)
  •  3 ćwiartki z kurczaka
  • około 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 1 duży por-tylko biała część
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • około 400 g świeżego szpinaku
  • 300ml śmietany 30%
dodatkowo:
  • ugotowane na twardo jajka
  • pół pęczka szczypiorku 

Sposób przygotowania:

Umyte mięso włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (około 2,5l wody). Gdy woda zacznie wrzeć i na powierzchni pojawi się szumowina, należy ją zdjąć łyżką cedzakową. Posolić. Kurczaka gotować na małym ogniu. W między czasie obrać ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Por pokroić w półplasterki. Masło roztopić na patelni, wrzucić cebulę, lekko posolić, zeszklić. Następnie dodać por, również lekko posolić, przesmażyć. Na końcu dodać pokrojone ziemniaki i chwilę wszystko razem posmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka. Gotować wszystko do miękkości na małym ogniu. Pod koniec dodać obrany czosnek. Gdy mięso będzie miękkie, wyłożyć je na talerz. Dodać do wywaru sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Szpinak dokładnie umyć, wrzucić do gotującej się zupy. Od momentu zawrzenia, gotować niecałą minutę i wyłączyć ogień. Wlać śmietankę. Wszystko zblendować. Podawać z jajkiem i szczypiorkiem.

Smacznego!!!

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz