środa, 14 czerwca 2017

Kolorowe ciasteczka

Kolorowe ciasteczka

Kolorowe, pyszne i proste ciasteczka. Zrobiłam z myślą o święcie rodziny w szkole u córki, niestety za późno się namyśliłam i ciasteczka nie zdążyły wyschnąć. A że zrobiłam ciastka z podwójnej porcji, zostałam w domu z dwoma blachami cudownych ciasteczek. Jedną blaszkę przygotowałam z nadzieniem z nutelli - ku uciesze córki, drugą blaszkę z dżemem z czarnej porzeczki - co moim zdaniem było lepszym rozwiązaniem. Ciasteczka długo zachowują świeżość, wystarczy, że zamkniecie je w szczelnym pojemniku i spokojnie cieszycie się kolorowymi ciasteczkami przez 2 tygodnie.


Składniki: 

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej + 4 łyżki
  • 2 jajka
  • 125 ml oliwy
  • 125 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
nadzienie:
  • 4 łyżki nutelli bądź Waszego ulubionego dżemu, marmolady
dodatkowo:
  • 6 łyżek mleka
  • barwniki w proszku (2 rodzaje, u mnie czerwony i żółty)
  • cukier do obtaczania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie miksujemy. Dodajemy 4 łyżki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej, miksujemy. Miskę wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dodajemy pozostałą część mąki, mieszamy. Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować rękoma małe kuleczki, mniejsze niż orzech włoski, układać na blaszce w odstępach. Piec przez około 15 minut w 180 stopniach. Ciastka nie powinny być zarumienione. Ostudzić.
Za pomocą łyżeczki wydrążyć delikatnie w spodniej części ciasteczek mały otwór. W każdym ciasteczku. Okruszki z powstałych otworów zbierać do miseczki. Okruszki wymieszać z nutellą. W otworki nakładać nadzienie tak by powstała na jednym ciasteczku mała górka. Na tą górkę nakładać drugie ciasteczko lekko dociskając.
Przygotować 2 miseczki. Wlać do każdej po 3 łyżki mleka. Następnie dodać do jednej miseczki dodać kilka ziarenek barwnika czerwonego, do drugiej miseczki kilka ziarenek barwnika żółtego. Wymieszać. Każde ciasteczko malować pędzelkiem silikonowym na przemian barwnikami, a następnie obtaczać w cukrze.
Pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

Smacznego!!!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz