Młoda kapusta z koperkiem
Najlepszą kapustę robiła moja ciocia Hela. Jeżdżąc jako dziecko na wakacje do niej, nie mogłam się jej najeść. Niestety przepis swój zabrała do nieba, a mi pozostały cudowne wspomnienia i niedoścignione smaki.Gdy tylko w sklepach pojawi się młoda polska kapusta, od razu na moim stole ląduje duszona na maśle w towarzystwie sporej ilości siekanego kopru i śmietany. Dzisiaj do takiej kapusty prosta smażona kiełbaska z patelni i szybki obiad gotowy. I bardzo tani.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- solidny pęczek kopru
- 100 g masła
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru
- 100-150ml śmietany 18%
- ewentualnie łyżeczka mąki do zagęszczenia kapusty
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć. Drobno poszatkować. W większym rondlu rozpuścić masło, wrzucić kapustę. Przesmażyć, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać sól, pieprz i dusić kapustę do miękkości - około 10 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny, cukier, posiekany koper, wymieszać. Na koniec wlać śmietanę (ewentualnie wymieszać łyżeczkę mąki w śmietanie), wymieszać, zagotować i gotowe.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz