czwartek, 27 lipca 2017

Ciasto kokosowe z kolorowymi porzeczkami

Ciasto kokosowe z kolorowymi porzeczkami

Ostatnie zakupy na targu zaowocowały 20kg ogórków oraz 10 kg czarnej porzeczki oraz odrobiną czerwonej porzeczki z myślą o wypiekach. Ogórki już przetworzone, a porzeczki szybko poporcjowałam, część na nalewkę, część na galaretkę i sporą część właśnie na wypieki. Bo kocham ciasta z porzeczkami. Ich lekką kwaskowość, orzeźwienie i cudowny kolor. Na pierwszy rzut poszło kruche ciasto kokosowe z czerwoną i czarną porzeczką. Wygląda na pracochłonne, ale uwierzcie mi, wcale tak nie jest. W mig zagniotłam ciasto kruche, szybciutko ubiłam bezę kokosową i obsypałam kolorowymi porzeczkami. Idealne ciacho do letniej popołudniowej kawy. Jeszcze mam ochotę na babeczki z porzeczkami. Ale wszystko w swoim czasie.

Składniki:

ciasto kruche:
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń waniliowy
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka serka waniliowego homogenizowanego (będzie potrzebne 400g)
beza kokosowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek serka waniliowego homogenizowanego
dodatkowo:
  • 2 szklanki kolorowych porzeczek
  • cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:

Z podanych składników na kruche ciasto wyrabiamy szybko ciasto. Blaszkę (u mnie 26x40) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na papier i równomiernie wygnieść palcami (można też rozwałkować).
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, ciągle ubijając. Miksować do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, budyń i proszek do pieczenia, zmiksować, na końcu dodać serek oraz wiórki i jeszcze raz zmiksować dokładnie. Masę wyłożyć na ciasto.
Obrane, umyte i osuszone na sicie porzeczki rozsypać na masie kokosowej. Piec przez około 45-50 minut w 180 stopniach.
Zimne ciasto obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!!! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz