Agrestowiec
Przepis na agrestowca wykradłam od Bratowej. Tyle się o nim nasłuchałam, że takie dobre, że takie pycha, że samo och i ech, że postanowiłam sama się przekonać. Faktycznie. Wyszło przepysznie, z jednym ale...jeśli nie macie w spiżarni kompotu z agrestu, możecie mieć problem z jego zakupem. Pół miasta objeździłam w poszukiwaniu kompotu z agrestu, udało się jednak, i było warto.
Ciasto jest bardzo delikatne, orzeźwiające, niezbyt słodkie, idealnie zrównoważone, po prostu przepyszne.
Składniki:
ciasto:
- szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 żółtek
kisiel:
- duży słoik kompotu z agrestu
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
beza
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 100 g płatków migdałowych
krem:
- 3/4 l śmietany 30%
- 3 śmietanfixy
Sposób przygotowania:
Ciasto.
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zmiksować, dodać stopniowo mąkę i zmiksować.
Ciasto podzielić na 2 równe części.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut. Placek ostudzić.
Kisiel.
Sok z kompotu zlać do rondla. Pozostawić pół szklanki, w której rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Sok zagotować, wlać zawartość szklanki i wszystko razem zagotować, aż powstanie kisiel.
Kisiel ostudzić, dodać owoce z kompotu i wymieszać.
Beza.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając.
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka o takich samych rozmiarach jak pierwszy placek). Na ciasto wyłożyć bezę, obsypać bezę płatkami migdałowymi i piec 30-40 minut w 160 stopniach.
Krem.
Śmietanę ubić z fixami na sztywno.
Pierwszy placek posmarować kisielem. Na kisiel nałożyć ubitą śmietanę. Na śmietanę wyłożyć ciasto z bezą.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz