Kotlety jajeczne
Kotlety z jajek z dodatkiem żółtego sera są świetną alternatywą na obiad bez mięsa. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne, można poszaleć z przyprawami jak pieprz czy ostra papryczka, ja tego nie robię ze względu na moją córkę. Kotlety podałam z lekką sałatką z kalafiora, która idealnie się wkomponowała.
Składniki:
- 7 ugotowanych na twardo jajek
- 2 surowe jajka
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- mąka kukurydziana do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane ostudzone jajka ścieramy na tarce warzywnej. Dodajemy surowe jajka, starty żółty ser, ostudzoną cebulę, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz