Lekka sałatka z kalafiorem
Taką sałatkę lubię najbardziej. Prostą, wyrazistą i lekką jednocześnie. Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania oraz potraw z grilla.
Składniki:
- mały kalafior
- 1 duży ząbek czosnku
- pęczek koperku
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do gotującego się, osolonego wrzątku i gotować około 5 minut. Kalafior musi być lekko chrupiący. Kalafiora odcedzić i ostudzić.
Majonez, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zimny kalafior wymieszać z sosem oraz posiekanym koperkiem. Najlepiej schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz