Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami
Temperatura na zewnątrz przekracza grubo 30 kresek, a mi się zachciało zapiekanki...W trakcie przygotowywania pot ściekał mi po plecach, przeklinałam sama siebie, że mam głupie pomysły, ale w momencie pierwszego kęsa, zapomniałam o upale i rozkoszowałam się wyborną zapiekaną. Sama zapiekanka wyszła na bogato, mnóstwo warzyw: cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, mięso mielone wszystko obsypane grubą warstwą żółtego sera i polane sosem beszamelowym.
Przepysznie, polecam serdecznie.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 400 g makaronu (takiego jaki lubicie, u mnie świderki)
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 2 małe cukinie
- 30 dag pieczarek
- 2 papryki
- 30 dag startego żółtego sera
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- sos beszamelowy
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al'dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Cukinie obrać, pokroić w plastry, a następnie na ćwiartki. Krótko podsmażyć, lekko osolić. Przełożyć do miski.
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć, lekko posolić i popieprzyć. Przełożyć do cukinii.
Paprykę wydrążyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, lekko osolić i przełożyć do pozostałych warzyw.
Warzywa wymieszać.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni, dodać mięso i krótko podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, bazylię, oregano, posolić do smaku i popieprzyć. Smażyć do zagotowania się sosu.
Przygotować sos beszamelowy.
Duże naczynie żaroodporne posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Na dno naczynia układać kolejno:
- makaron
- mięso
- warzywa
- sos beszamelowy
- makaron
- połowa startego żółtego sera
- mięso
- warzywa
- sos beszamelowy
- żółty ser
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 20-25 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz