sobota, 1 sierpnia 2015

Kopytka z serem i ziemniakami

Kopytka z serem i ziemniakami

Jeśli zostają mi ziemniaki z obiadu, zawsze następnego dnia na moim stole goszczą jakieś kluchy. Tak było i tym razem. ziemniaki nie zmarnowały się, a obiad był błyskawiczny i bardzo pyszny. Kopytka, czy też pierogi leniwe, a nawet leniwe kluski, jak zwał, tak zwał, smakują wybornie, zwłaszcza polane masłem z bułką tartą, albo jak woli mój mąż, obsmażone na masełku z bułką. Kopytka wychodzą delikatne, maślane, u mnie jako danie główne, jako odstępstwo od mięsa.


Składniki:

  • około 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego sera półtłustego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej (ilość mąki będzie uzależniona od odmiany ziemniaków, czasem trzeba dodać więcej) + mąka do podsypania na stolnicy
  • sól
dodatkowo:
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Zimne ziemniaki utłuc razem z twarogiem w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, mąki i dokładnie ale szybko wyrobić ręką. Im dłużej będziecie wyrabiać ciasto, tym więcej trzeba dosypywać mąki, gdyż, mąka chłonie wilgoć z ziemniaków i twarogu.
Ilość mąki oczywiście uzależniona jest od odmiany ziemniaka, jeśli ciasto nie klei się należy odrobinę dosypać mąki.
Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką. Podzielić je na kilka części. Z każdej części uformować wałek. Wałki lekko spłaszczyć nożem i szybkim ruchem noża ciąć na małe (bądź duże jak ktoś woli) kluski.
Zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać partiami kopytka. Zamieszać kopytka łyżką, aby nie poprzyklejały się do dna garnka. Od chwili wypłynięcia klusek na wierzch gotować jeszcze 2 minuty, po czym wykładać kopytka łyżką cedzakową.
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, lekko zarumienić i polewać ugotowane kopytka.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz