Koreczki ogórkowe na zimę
Pyszna sałatka na zimę z ogórków z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i selera. Słodka, świetna jako dodatek do obiadu, i idealna na imprezę jako przystawka. Serdecznie polecam koreczki z ogórków, nie zmoże ich zabraknąć w Waszej spiżarni!!!
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 4 duże papryki
- 1/2 kg cebuli
- 1 średni seler
solanka:
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
zalewa:
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki octu
- 4-5 szklanek cukru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, pokroić w koreczki (około 4-5 cm kawałki). Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, seler zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Warzywa ułożyć warstwami w misce i zalać solanką na około 3 godziny. Potem odcedzić.
Zalewę zagotować, włożyć odcedzone warzywa do zalewy i zagotować.
Nakładać do czystych słoików i pasteryzować około 10 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz