Kotlety z kalafiora
Super alternatywa dla pospolitych mielonych kotletów i bezmięsny obiad. Chrupiące, kalafiorowe kotlety, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę.
Składniki:
- mały kalafior (bądź połowa dużego)
- 2 jajka
- 4 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki kaszy manny
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka białego pieprzu
- łyżeczka kurkumy
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior nie może być rozgotowany. Odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć(nie za mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne).
Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni na łyżce oliwy.
Do kalafiora dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka, wsypać kaszę, bułkę tatą i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Formować mokrymi dłońmi małe kotleciki i smażyć na rumiano.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz