Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli
Tradycyjne kotlety, ale inaczej. Marynowane w mleku i cebuli są kruche, delikatne o wyraźnym posmaku cebuli. Mleko powoduje, że mięso niesamowicie kruszeje, a cebula nadaje mu innego wyrazu.
Składniki:
- 0,5 kg karkówki
- 2 duże cebule
- około 2 szklanek mleka 3,2%
- sól
- pieprz
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Karkówkę myjemy, osuszamy, tniemy w plastry, lekko rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka. W misce na przemian układamy plastry karkówki z cebulą i wszystko zalewamy mlekiem. Odstawiamy na całą noc.
Mięso lekko odsączamy z mleka, moczymy w rozbełtanym mleku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz