Sałatka z kalafiorem i ziemniakami
Czas lata to czas młodych ziemniaków, koperku, kalafiora, wszystko ma inny smak, kolor i trzeba to wykorzystywać póki można. Warzywa i owoce latem są niepowtarzalne, są lekkie, kruche, smaczniejsze. Właśnie dzisiejsza sałatka jest takim powiewem lata. Młode ziemniaki, młoda marchewka, ogórki małosolne, koperek i oczywiście najważniejszy smak sałatki-chrupiący kalafior, wszystko w słonecznych kolorach i smakach lata.
Idealna sałatka na kolację i na grilla do pieczonego mięska.
Składniki:
- pół dużego kalafiora
- 6 ziemniaków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona cebula
- 4 ogórki kiszone lub małosolne
- 3 duże marchewki
- pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- biały pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli. Do wrzątku wrzucić kalafior. Gotować 5 minut. Kalafior nie może być rozgotowany. Musi być chrupiący. Odcedzić i ostudzić.
Ziemniaki i marchew ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę.
Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
Koperek posiekać.
Ugotowane jajka i ogórki pokroić w kosteczkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, posolić do smaku, dokłądnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę aby wszystkie składniki się przegryzły.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz