Wino z wiśni
Moje drzewo wiśniowe obrodziło w tym roku ponownie. Co roku robiłam nalewkę wiśniową, nieco nam się już znudziła, dlatego w tym roku postawiłam na wino z wiśni. Dopiero co nastawione, na efekty będziemy czekać co najmniej 2 miesiące, już nie mogę się doczekać. Uwielbiam czerwone wino, lekko słodkie, klarowne, bardzo wiśniowe. Podaję proporcję na 15 l, chociaż ja zdecydowałam się tylko na połowę.
Składniki:
- 8 kg wiśni
- 4 kg cukru
- 4,2 l wody
- opakowanie drożdży winiarskich (5-7 g)
Sposób przygotowania:
Wiśnie myjemy, drylujemy. Gotujemy wodę z cukrem i całkowicie studzimy. Wiśnie przekładamy do galonu, zalewamy zimną wodą z cukrem i dodajemy drożdże winiarskie. Zatykamy grubym korkiem z waty na 3-4 dni i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po tym czasie korek z waty zastępujemy korkiem z rurką fermentacyjną, zalewamy rurkę niewielką ilością wody i pozostawiamy na 8-9 tygodni.
Po tym czasie zlewamy wino i rozlewamy do butelek. Najlepiej żeby jeszcze poleżakowało kilka miesięcy:)
Smacznego!!!
Szkoda, że tak oszczędny ten opis. Jakie wino wyjdzie: słodkie? Wytrawne? Jakie drożdże (bo to chyba nie jest obojętne?)Zlewamy znad osadu tylko raz? Pzdrw.
OdpowiedzUsuńWino słodkie, klarowne i bardzo wiśniowe. Zlewamy raz znad osadu. Drożdże kupuje winiarskie do wina czerwonego. Pozdrawiam 😊
UsuńKiedy wywalamy te przefermentowane owoce???
OdpowiedzUsuńPo 8-9 tygodniach
Usuń