Pieczony boczek
Kupiłam ogromny płat boczku...sporą część pokroiłam na grilla, a pozostałą, natarłam obficie ziołami, czosnkiem, solą i upiekłam. Wszyscy w domu lubimy pieczony domowy boczek na kanapki. Pachnący, treściwy, kto nie lubi tłuszczyku, niech lepiej tego nie czyta:) Polecam!!!
Składniki:
- 1.5 kg świeżego boczku
- sól - około łyżeczki
- pieprz - około łyżeczki
- rozmaryn - około łyżeczki
- majeranek- łyżeczka
- 3-4 ząbki czosnku
- słodka papryka- łyżeczka
- 2-3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Boczek myjemy, osuszamy. Oprószamy boczek wszystkimi ziołami, solą, czosnek przeciskamy przez praskę, wykładamy na boczek. Wylewamy oliwę na boczek. Porządnie nacieramy, wcieramy, wszystkie przyprawy. Owijamy boczek folią aluminiową i pozostawiamy w lodówce na kilka dni (co najmniej 2 dni).
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Boczek odwijamy z foli, przekładamy do wąskiej foremki i pieczemy około 1,5 godziny.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz