Gulasz z indyka z marynowaną papryką
Bardzo lubimy mięso z indyka. Jest kruche, miękkie i szybko się je przyrządza. A najlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz z udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został podany w towarzystwie kaszy perłowej, ale równie dobrze mogą to być ziemniaki lub makaron. Co, kto lubi.
Składniki:
- udziec z indyka (u mnie około 1,3 kg)
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- słoik marynowanej papryki (700 ml)
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- łyżeczka białego pieprzu
- 0,5 l bulionu
- sól
- 150 ml śmietany
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, ściągnąć skórę i wyciąć kość. Pociąć na małe kawałki. Obsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i postawić na małym ogniu.
Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na tej samej patelni co mięso i dodać do rondla.
Pieczarki obrać, pokroić dowolnie, podsmażyć i dodać do rondla.
Paprykę odsączyć z zalewy, pokroić i dodać do rondla.
Dodać wszystkie przyprawy i dusić pod przykryciem około 45 min. Pod koniec zaprawić śmietaną i zagęścić mąką rozprowadzoną w wodzie. Zagotować i wyłączyć ogień. Ewentualnie doprawić solą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz