Piersi z kurczaka w sosie kokosowo-curry z ryżem basmati
Bardzo proste i szybkie danie z kurczaka. Tak bardzo aromatyczne, że podobno zapach unosił się przez otwarte okno daleko daleko...:) Świeży imbir, kolendra, curry, kurkuma i mleczko kokosowe i oczywiście filety z kurczaka...do tego mój ulubiony ryż basmati.
Samo przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a znudzone piersi z kurczaka nabiorą nowego charakteru.
Samo przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a znudzone piersi z kurczaka nabiorą nowego charakteru.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 małe cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 średnie marchewki
- kawałek świeżego imbiru (około 2 łyżeczek)
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kolendry
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 300 ml bulionu
- sól
- 2 łyżki oliwy
- ewentualnie łyżka mąki (dałam kukurydzianą) do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
Piersi umyć, osuszyć, pokroić w większe kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Marchewkę obrać, dowolnie pokroić.
Imbir obrać łyżeczką, drobno posiekać.
Oliwę rozgrzać w większym rondlu, obsmażyć krótko mięso, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę, czosnek i imbir, podsmażyć, następnie wrzucić marchewkę i wlać bulion. Dodać resztę przypraw i dusić około 10 min na małym ogniu pod przykryciem.
Wlać mleczko kokosowe, doprawić solą i chwilkę jeszcze pogotować.
Można zagęścić sos dodając łyżkę mąki wymieszaną w wodzie.
Podawać z ryżem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz