Ciasto kokosowo - ananasowe czyli pinacolada
Sezon owocowy w pełni a u mnie na stole ciasto, które z owocami sezonowymi nie ma nic wspólnego...Po szaleństwach truskawkowych naszła mnie ochota na ananasa. Ciasto wyszło lekkie, nie za słodkie, delikatne, idealnie zrównoważone.
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
masa ananasowa:
- puszka ananasa
- opakowanie budyniu śmietankowego
- łyżka cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- kostka masła
beza kokosowa:
- 4 białka
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Blaszkę (u mnie 36x25) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blaszkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Biszkopt wystudzić.
Masa ananasowa.
Ananasy odsączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Soku nie wylewać. Soku powinna być szklanka, jeśli jest mniej dolewamy wody. Połowę soku wlewamy do rondelka i gotujemy. Drugą połowę soku rozrabiamy z budyniem, łyżką cukru, łyżeczką mąki oraz żółtkami. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się soku. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Budyń po wystudzeniu miksujemy z masłem na jednolitą masę. Na końcu dodajemy pokrojony ananas, mieszamy i wykładamy masę na wystudzony biszkopt.
Beza kokosowa.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając miksowania. Do bezy wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o takich samych rozmiarach jak biszkopt i pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach.
Bezę studzimy, i delikatnie wykładamy na masę ananasową.
Ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz