Pizza na cienkim spodzie
Jest to chyba najlepsze według mnie ciasto na pizze. Z podanych składników wychodzą 3 spody o średnicy 30 cm.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki letniej wody
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn z drożdży. W misce rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać 1/4 szklanki letniej wody, dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Mąkę wymieszać z solą, przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę letniej wody, oliwę i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypać odrobiną mąki.
Uformować kulkę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Blachę do pieczenia wysmarować oliwą.
Ciasto podzielić na 3 części. Formować spody bezpośrednio na blaszce uderzając w ciasto pięścią. Brzegi spodu pozostawić nieco grubsze.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym:
- puszka pomidorów w zalewie
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Wszystko zmiksować i posmarować spody.
Na wierzch wyłożyć nasze ulubione składniki.
Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Piec około 15 min w 220 stopniach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz