wtorek, 21 lipca 2015

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

W okresie letnim nie może zabraknąć na moim stole ogórków małosolnych. W zasadzie robię je co kilka dni, znikają ze słoja w zastraszającym tempie. Mój sposób na ogórki małosolne nie różni się w zasadzie niczym od tego na ogórki kwaszone na zimę. Ogórki na zimę robię zdecydowanie później, i w większych ilościach, a małosolne zaczynam robić, jak tylko pojawią się na rynku pierwsze polskie ogórki. 
Używam do kiszenia zwykłej wody kranowej, tylko w zależności jak szybko chcę mieć małosolne ogóreczki zalewam je zimną wodą z solą i wtedy trzeba czekać kilka dni, lub gorącą wodą i wtedy przy wysokich temperaturach powietrza, mam ogórki już nawet po 24 godzinach.
W czym będziecie kisić ogórki małosolne nie ma większego znaczenia. Czy będzie to gliniane naczynie, szklany słój, czy nawet zwykły garnek (byle nie zardzewiały) a nawet plastikowa butla po wodzie, ogórki i tak się ukiszą. Wystarczy je tylko ciasno poukładać w naczyniu, zalać wodą z solą i jeśli zostało dużo przestrzeni nad ogórkami, to położyć na nich talerzyk, a na talerzyk coś ciężkiego (kamień, słoik z wodą...).



Składniki:

  • 1-2 kg twardych ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu (wystarczy 2-3 cm), bądź też liść chrzanu
  • 1 duży, bądź 2 średnie kopry z dużym baldachimem
  • 2-3 liście wiśni
  • 2-3 liście czerwonej porzeczki
  • NA 1 LITR WODY 1 ŁYŻKA STOŁOWA SOLI 

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyć. Niektórzy obcinają końcówki ogórków-podobno szybciej się kiszą, ja tego nie robią, ogórki tracą cały swój urok.
Wszystkie liście, koper myję, chrzan obieram.
Na dnie słoja układam wszystkie przyprawy. Układam ściśle ogórki, jeśli układacie je pionowo, to białą końcówką do góry (moja mama i babcia zawsze tak robiły, podobno cała gorycz w ogórku ucieka na dół). Jeśli powstanie Wam kilka warstw, przełóżcie je koniecznie liśćmi i koprem. 
Zrobić roztwór wody z solą (zimny bądź gorący i zalać nim ogórki. Do 2 kg ogórków będzie potrzeba około 2 l wody. 
Słój zakręcić, na garnku płożyć talerzyk obciążający.
I gotowe.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz