Leczo
Uwielbiam obiady jednogarnkowe. A leczo do takich właśnie należy. Leczo pachnące sezonowymi warzywami, cukinią, papryką, pomidorami, okraszone kiełbaską i cebulą, cudownie aromatyczne dzięki przyprawom i oczywiście tym że mamy lato, a warzywa właśnie latem pachną i smakują najlepiej. Podawać najlepiej z pajdą chleba, ja pokusiłam się na domowe bagietki.
Składniki:
- 400 g kiełbasy
- 3-4 cebule
- 3 średnie cukinie
- 2 czerwone papryki
- puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów
- 500 g pieczarek
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Cukinie obrać, jeśli są młode pokroić w większą kostkę w całości, jeśli są starsze, wydrążyć środki.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę w kosteczkę, paprykę pozbawić pestek, pokroić w większą kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki.
Kiełbasę podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać cebulę i zeszklić.
Do dużego garnka przełożyć wszystkie składniki, dodać przyprawy, posolić do smaku, Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ale nie rozpadną się.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz