Kotlety z soczewicy
Super alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny, pożywny posiłek bezmięsny, bogaty w białko oraz wiele składników odżywczych. Smakują wybornie, polecam przyrządzić pikantnie, ja nieco ostrość redukuje, ze względu na moją córkę.
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- mały pęczek natki pietruszki
- sól
- pól łyżeczki zmielonej kolendry
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Soczewicę przepłukać zimną wodą. Zalać około 2 szklankami wody i ugotować (rozgotować). Jeśli po ugotowaniu zostało dużo wody, należy soczewicę odcedzić. Woda jest niewskazana, kotleciki nie będą się kleić.
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości wody. Odcedzić.
Cebulę i czosnek pokroić, przesmażyć w małej ilości oliwy.
Marchewkę i cebulę zblendować na jednolitą masę, ale nie wodnistą.
Natkę posiekać.
Połączyć soczewicę, zmieloną masę, natkę pietruszki i mąkę kukurydzianą, przyprawić, wyrobić dłonią.
Odstawić do lodówki na pół godziny.
Formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz