Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką
Jak już się pokażą śliwki, to na moim stole, obowiązkowo musi zagościć kruche ciasto ze śliwkami w roli głównej. A że śliwki leżały w lodówce już kilka dni i prosiły mnie zrób coś z nas zrób, więc i zrobiłam, pokusiłam się dodatkowo o budyniową piankę i od razu ciasto nabrało takiego świątecznego wyglądu. Zakupiłam jakąś dziwną odmianę śliwek, troszkę się bałam, że nie nadają się do wypieków, ale wyszło rewelacyjnie, smacznie i szybko.
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- pół łyżki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
budyniowa pianka:
- 5 białek
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 120 ml oleju
dodatkowo:
- około 700 g śliwek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić rękoma na gładkie ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części: 1/3 i 2/3. Uformować kulki, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około godzinę.
Blaszkę o wymiarach 25x25 wysmarować margaryną i obsypać mąką. Wyjąć większą część ciasta, zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać na blaszce. Piec przez około 20 min w 180 stopniach, aż wierzch ciasta lekko się przyrumieni. Placek wystudzić.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier puder i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie ostrożnie wsypać budynie nie przerywając miksowania. Na sam koniec wlać wolnym strumieniem olej i delikatnie zmiksować.
Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki.
Na podpieczony placek wyłożyć pianę budyniową, wyrównać, na wierzch poukładać połówki śliwek wypukłą częścią do dołu i lekko docisnąć. Na śliwki zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika.
Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
Ciasto wyszło bardzo dobre, dodałam jeszcze trochę malinek I wyszło pyszne, tylko następnym razem będę spód podpiekać z 5 minut krócej, polecam
OdpowiedzUsuńSuper👍👍👍
UsuńPiekę to cisto już drugi raz i jest super , łatwe w wykonaniu.polecam.😄
OdpowiedzUsuńCieszę się 😁 super!!!
UsuńCiasto wyszło przepyszne! Przepis zanotowany, będę piec go częściej. 😀
OdpowiedzUsuń