Makaron z twarogiem i musem truskawkowym
Dzisiejsze danie to wspomnienie mojego dzieciństwa, i pewnie nie tylko mojego. Dzieciństwa tego ze szkoły, kiedy co któryś piątek na stołówce szkolnej serwowali makaron z twarogiem. Wtedy nie przepadałam za nim. Twaróg by zazwyczaj zbrylony, mało słodki, ale zjadałam mimo wszystko. Po latach wróciłam do tego dania. Ale już bardziej na bogato, z większą ilością cukru, ze śmietaną a ostatnio i z musem truskawkowym. Ale pycha...Jeszcze teraz jak piszę te słowa, to moje ślinianki pracują w przyspieszonym tempie. Takie proste, a takie dobre...Składniki:
- 300 g makaronu (u mnie kokardki)
- kostka twarogu półtłustego (250g)
- 2 łyżki cukru do twarogu
- 3 łyżki śmietany 18%
- opakowanie cukru waniliowego
- 0,5kg truskawek
- 2-3 łyżki cukru do truskawek
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Twaróg pognieść widelcem, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę, wymieszać dokładnie.
Truskawki umyć, odszypułkować, zostawić około 100g, resztę zblendować z dodatkiem cukru. Pozostawione truskawki pociąć dowolnie.
Makaron przygotowuję w dwóch wersjach. Na ciepło i na zimno. Jak kto woli.
Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać twarożkiem, musem i posypać pociętymi truskawkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz