Sernik z musem truskawkowym i białą czekoladą
W sezonie truskawkowym nie może u mnie zabraknąć sernika na zimno z truskawkami. Ale żeby nie był zbyt nudny, wzbogaciłam go o warstwę z białej czekolady i słodkiej śmietanki, a klasyczną warstwę z galaretką i truskawkami zamieniłam na mus truskawkowy w galaretce. Wszystko to zostało umieszczone na lekkim białym biszkopcie. Wyszło nie za słodko, kolorowo, bardzo truskawkowo i niesamowicie smacznie. Polecam zwłaszcza na upalne, nadchodzące dni, gdy truskawka króluje nam na dobre.Składniki:
biszkopt:- 6 jajek
- 100 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
- 100 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 800 g truskawek
- 3 truskawkowe galaretki
- szklanka wody
- 200 g białej czekolady
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać cukier, nie przestając miksować. Masa musi być sztywna i lśniąca. Na samym końcu dodać żółtka i krótko zmiksować.Dno blaszki (u mnie 42x28) wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche, niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto na blaszkę, równo rozłożyć i piec w 170 stopniach przez około 25 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć, upuścić na ziemię z wysokości naszych kolan i ponownie włożyć do gorącego, ale wyłączonego piekarnika, aby spokojnie sobie ostygł.
Gdy już będzie zimny najlepiej zeskrobać wierzchnią skórkę, aby masa serowa dobrze się trzymała biszkoptu.
Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie rozpuścić i wymieszać, jeszcze ciepłą wlać do sera i szybko zmiksować. Twaróg natychmiast wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować i zblendować. Gdy galaretki zaczną gęstnieć wlać je do musu truskawkowego, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Gdy mus truskawkowy zacznie gęstnieć, wylać go na masę serową i wstawić do lodówki by dokładnie zesztywniał.
2 łyżeczki żelatyny zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W rondlu podgrzać śmietanę wraz z połamaną czekoladą. Mieszać. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodać żelatynę i jeszcze chwilę podgrzewać - ale nie gotować. Masę studzimy. Gdy zacznie gęstnieć wylewamy ją na mus truskawkowy.
Wszystko chłodzimy w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz