Ciasto marchewkowe z dżemem i polewą
Kiedy oznajmiłam w domu, że będzie ciasto marchewkowe, mąż zrobił paskudną minę, usłyszałam tylko coś w rodzaju blee...Ciekawe tylko, dlaczego ciasto zniknęło z talerza w niewyjaśnionych okolicznościach :)Polecam wszystkim. Ciasto robi się błyskawicznie, wystarczy przełożyć dżemem, najlepiej kwaśnym, by złamać słodkość ciasta, i polać aksamitną polewą czekoladową. Ciasto jest wilgotne, puszyste, rozpływa się w ustach. Swoją prostotą może bez dwóch zdań dorównać niejednemu ciastu z masami, kremami i galaretkami.
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju
- 5 jajek
- łyżeczka cynamonu
- opakowanie przypraw korzennych do piernika
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- słoiczek dżemu (najlepiej kwaśnego, u mnie galaretka z czarnej porzeczki)
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- ewentualnie łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą jasną masę. Następnie dodać mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia cynamon i przyprawę do piernika, wszystko razem zmiksować na jedolitą masę. Dodać marchewkę i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodawać partiami ubitą pianę i dokładnie ale delikatnie mieszać łyżką, aż do połączenia się piany z masą.
Ciasto przełożyć do blaszki (u mnie 20x20) wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Stan upieczenia najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem. Ciasto ostudzić, przekroić na 2 blaty, przełożyć blaty dżemem.
Śmietanę zagotować na parze (na rondelku z gotującą się wodą ustawić metalową miseczkę w której będziemy przygotowywać polewę)
Dodać cukier, połamaną czekoladę i mieszać wszystko, aż polewa uzyska aksamitną konsystencję. Polewą dokładnie smarujemy wierzch ciasta.
Smacznego!!!
A mogę dodać dżemu z dyni? Zamiast dżemu z porzeczki
OdpowiedzUsuńMożna, ciasto będzie bardziej słodkie 😊
Usuń