Kruche ciasto z kajmakiem bezą i dżemem
Dżemy, dżemy, dżemy...tyle ich w mojej spiżarni, że mogłabym obdzielić słoiczkami pół pólku. Słodkie, kwaśne, gęste, te ulubione i te mniej ulubione...Na każdy słoiczek dżemu przyjdzie odpowiednia pora. Każdy słoik wyląduje w końcu na grzance, bułce, naleśniku lub tak jak dzisiaj na kruchym placku.Składniki:
kruche ciasto:- 2 1/2 szklanki mąki
- 20 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- słoiczek dżemu (najlepiej kwaśnego - z czarnej porzeczki)
- 70 g płatków migdałowych
- puszka masy kajmakowej
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać wszystko nożem, dodać cukier, żółtka i zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 2 równe części.
Blaszkę (u mnie 33x25) wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Posmarować wierzch dżemem. Drugą część ciasta umieścić w lodówce.
Składniki na bezę podzielić na 2 części. Połowę białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać połowę cukru i ubić tak by powstała lśniąca i sztywna piana. Następnie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na pierwszą część ciasta z dżemem.
Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Placek wyjąć, ostudzić.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta, rozwałkować, ubić pozostałą bezę, wyłożyć ją na rozwałkowane ciasto i dodatkowo posypać bezę płatkami migdałowymi. Upiec i ostudzić.
Zimny placek z dżemem posmarować masą kajmakową i przykryć plackiem z płatkami migdałowymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz