Racuchy z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym
Nie wyobrażam sobie, że można nie lubić kaszy gryczanej. My uwielbiamy. Zawsze mam w zapasie paczkę kaszy gryczanej prażonej. Taką lubię najbardziej. I nie tę w torebkach!!! Zwykłą sypaną kaszę. Ta z torebki mimo, że nazywa się kaszą, jak dla mnie z kaszą ma niewiele wspólnego. Smak i struktura po ugotowaniu jest zupełnie inny, od kaszy sypkiej. Z kaszy można wyczarować wiele. A dzisiaj propozycja kaszy gryczanej w racuchach, lub jak to woli w kotlecikach, polane śmietanowym sosem z pieczarek. Mniam.Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej prażonej
- 1 duży ziemniak, bądź 2 mniejsze
- duża cebula
- 2 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 500 g pieczarek
- 200 ml śmietany 30%
- cebula
- pęczek koperku (ja dałam mrożony)
- 2 łyżki masła
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.Cebulę drobno posiekać przesmażyć na łyżce oliwy.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Ziemniaka obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Kaszę wymieszać z jajkami, ziemniakiem, czosnkiem i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować małe, płaskie kotleciki - racuchy i smażyć na małym ogniu.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Na maśle przesmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, delikatnie posolić, by szybciej puściły sok, smażyć aż do całkowitego wyparowania wody z pieczarek. Wlać do patelni śmietanę, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić posiekany koperek i smażyć chwilkę, by wszystkie smaki się połączyły.
Usmażone racuchy polać sosem pieczarkowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz