wtorek, 29 listopada 2016

Racuchy z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym

Racuchy z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym

Nie wyobrażam sobie, że można nie lubić kaszy gryczanej. My uwielbiamy. Zawsze mam w zapasie paczkę kaszy gryczanej prażonej. Taką lubię najbardziej. I nie tę w torebkach!!! Zwykłą sypaną kaszę. Ta z torebki mimo, że nazywa się kaszą, jak dla mnie z kaszą ma niewiele wspólnego. Smak i struktura po ugotowaniu jest zupełnie inny, od kaszy sypkiej. Z kaszy można wyczarować wiele. A dzisiaj propozycja kaszy gryczanej w racuchach, lub jak to woli w kotlecikach, polane śmietanowym sosem z pieczarek. Mniam.


Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej prażonej
  • 1 duży ziemniak, bądź 2 mniejsze
  • duża cebula
  • 2 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
sos pieczarkowy:
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 30%
  • cebula
  • pęczek koperku (ja dałam mrożony)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

 Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę drobno posiekać przesmażyć na łyżce oliwy.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Ziemniaka obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Kaszę wymieszać z jajkami, ziemniakiem, czosnkiem i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować małe, płaskie kotleciki - racuchy i smażyć na małym ogniu.

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Na maśle przesmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, delikatnie posolić, by szybciej puściły sok, smażyć aż do całkowitego wyparowania wody z pieczarek. Wlać do patelni śmietanę, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić posiekany koperek i smażyć chwilkę, by wszystkie smaki się połączyły.

Usmażone racuchy polać sosem pieczarkowym.

Smacznego!!!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz