poniedziałek, 11 lutego 2019

Kotlety pożarskie z indyka w grzankach

Kotlety pożarskie z indyka w grzankach

To moje pierwsze w życiu kotlety pożarskie. Pierwsze, ale nie ostatnie. Proste i smaczne. Zrobiłam z podwójnej porcji mięsa, pierwszą porcję obtoczyłam chrupiącymi grzankami z chleba tostowego, drugą bez. Oczywiście jako pierwsze z półmiska zniknęły kotleciki z panierką tostową. Grzanki przyjemnie nasiąknęły masłem podczas pieczenia, skórka była chrupiąca, a środek delikatny i soczysty. Kotlety pożarskie możecie zrobić z jakiegokolwiek mięsa drobiowego: z piersi kurczaka, z udek kurczaka, lub tak ja ja z mięsa indyczego. 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 kajzerka
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • sól 
  • pieprz i sól do smaku
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju 

Sposób przygotowania:

Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie.

Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez około 10 minut w 150 stopniach.

Natkę drobno posiekać. Mięso doprawić solą, pieprzem, dodać odciśniętą z wody bułkę, posiekaną natkę z pietruszki, wymieszać. Pod koniec dodać śmietanę i dokładnie wyrobić mięso. 

Z mięsa formować podłużne kotleciki. Mięso będzie dosyć luźne. Ułatwi nam moczenie rąk w zimnej wodzie. Grzanki podzielić na tyle części ile uformowaliśmy kotlecików. Każdy kotlet obtoczyć w grzankach.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Masło i olej rozgrzać na patelni. Kotlety krótko obsmażyć z dwóch stron, dosłownie po jednej minucie.

Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na około 15-20 minut.

Smacznego!!!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz